Barion Pixel
 

Röviden a mandalákról

2023.07.23.

A mandalák ősi szimbólumok, melyeket már több ezer éve használnak a spiritualitás, a meditáció és az önmegismerés eszközeként. Bár manapság leginkább díszítőelemekként ismertek, valójában mély jelentéssel bírnak.

A szanszkrit “mandala” szó jelentése “kör” vagy “középpont”. A mandalák legtöbbször köralakúak, a középpont köré rendezett geometriai formákból, szimbólumokból állnak. Sok vallásban és filozófiában megtalálhatók, például a buddhizmusban, a hinduizmusban, a dzsinizmusban, a tibeti buddhizmusban.

A mandalák általában egy istenség vagy buddhát, esetleg a világegyetemet jelenítik meg szimbolikus formában. Gyakran használják meditációs segédeszközként, mivel alkalmasak a figyelem összpontosítására. Rajzolásuk során az alkotó teljesen elmerül az adott pillanatban, elméje kitisztul, megnyugszik.

Manapság divatossá vált a mandalafestés, színezés is, melynek során az emberek kikapcsolódhatnak, feltöltődhetnek. Ez is egyfajta meditációs technika lehet. Léteznek mandalafestő könyvek előre elkészített mintákkal, de az igazi élményt az adja, ha valaki saját maga alkotja meg a mandalát, belehelyezve saját érzéseit, gondolatait.

A tibeti buddhizmusban a homokból készült mandalák is elterjedtek. Ezeket szerzetesek rakják ki színes homokszemekből, aprólékos, precíz munkával. Az elkészült mandala azonban nem maradandó – a munka végeztével a homokot szétszórják, ezzel is szimbolizálva az élet mulandóságát.

Összességében a mandalák nem csupán dekorációs célokat szolgálnak. Mély spirituális jelentéssel bírnak, segítenek az önismeretben és a meditációban. Bárki számára nyitottak, aki szeretné átélni az alkotás örömét és a mandalák nyugtató hatását.


 

Ha te is kipróbálnád a mandala színezést, töltsd le ingyenes állatos mandala színezőmet INNEN.

https://www.joolaszlo.hu/wp-content/uploads/2023/06/shop_circle_logos_originals.png

Eredeti alkotások

https://www.joolaszlo.hu/wp-content/uploads/2023/06/shop_circle_logos_prints.png

Nyomatok

https://www.joolaszlo.hu/wp-content/uploads/2023/06/shop_circle_logos_collectibles.png

Ajándéktárgyak

https://www.joolaszlo.hu/wp-content/uploads/2023/06/shop_circle_logos_artist_tools.png

Kellékek & Egyebek

https://www.joolaszlo.hu/wp-content/uploads/2020/11/barion-card-strip-intl_1200px.png
https://www.joolaszlo.hu/wp-content/uploads/2023/05/foxpost_logo_white-160x160.png

© 2024. Ynfoo Online Kft. – Minden jog fenntartva! – ÁSZFAdatvédelem

Languages
Select your currency
HUF Magyar forint
EUR euró